Wednesday, June 12, 2013

Bipolar Disorder


Perubahan emosi normal berlaku setiap detik dan ketika. Mungkin pagi tadi anda marah kerana pemandu lain memotong barisan ketika anda sedang kepanasan di dalam kereta yang tiada penyaman udara. Emosi anda kembali ceria apabila anda dihadiahkan kenaikan pangkat atau jambangan bunga oleh yang tersayang. Walaupun terdapat pelbagai perubahan emosi, anda masih mampu bekerja dengan baik, menjalinkan hubungan baik dengan pasangan, anak-anak, keluarga, rakan-rakan dan masyarakat. Syabas, anda masih mempunyai kesihatan mental yang baik.
Apakah Bipolar Disorder ?
Bipolar Disorder adalah penyakit mental yang melibatkan perubahan emosi yang melampau. Bipolar atau dwikutub menggambarkan bahawa pada masa tertentu individu tersebut berada pada kutub tertentu dan pada masa yang lain ia boleh berada pada kutub bertentangan. Individu yang mengidap penyakit ini boleh berada pada suatu kutub dipanggil episod manik ( manic episode) atau ia boleh berada pada kutub bertentangan dipanggil episode kemurungan ( depressive episode)

Apakah itu episode manik?
Manik episode adalah  suatu episod dalam kehidupan anda apabila anda berterusan selama lebih seminggu atau 7 hari ( kecuali jika anda dimasukkan ke hospital) mengalami:


-Mood atau emosi melampau ( elevated and expansive mood), abnormal dan mudah marah, terasa, terasa dan resah ( irritable)
-Terlalu bangga diri dan peningkatan self esteem (grandiosity)
-Hanya memerlukan tidur yang singkat ( tidak mengantuk dan masih segar walaupun tidur kurang daripada 3 jam)
-Sentiasa bercakap banyak ( pressure of speech) lebih daripada biasa
-Mempunyai terlalu banyak idea , fikiran atau topik yang difikirkan ( flight of ideas)
-Fikiran tidak tenteram dan konsentrasi mudah terganggu ( distractability) oleh perkara remeh- temeh
-Terlalu banyak perancangan dan aktiviti yang mahu dilakukan (increase goal-directed activity)
-Terlibat dalam banyak aktiviti yang menyeronokkan walaupun ia merbahaya cth.nya melakukan hubungan seks rambang kerana nafsu meningkat, melabur atau berbelanja membeli barang mahal walaupun kesempitan wang ( spending spree)

Apabila anda diserang penyakit ini fungsi anda terjejas; anda tidak dapat mengawal diri, pekerjaan anda merosot, hubungan anda dengan orang lain juga terganggu.

Kenapa Bipolar Disorder perlu rawatan?
Pesakit Bipolar Disorder perlu di rawat kerana apabila anda diserang penyakit ini fungsi anda terjejas; anda tidak dapat mengawal diri, pekerjaan anda merosot, hubungan anda dengan orang lain juga terganggu.

Perubahan emosi yang keterlaluan semasa episod manik boleh menyebabkan keburukan. contohnya :
-Pesakit memalukan diri sendiri kerana ia bercakap banyak dan merapu tanpa berhenti bercakap di khalayak ramai tanpa segan silu
-Pesakit boleh hilang pertimbangan kerana mengeluarkan wang beribu-ribu ringgit untuk berbelanja sehingga bankrupt
-Pesakit boleh melakukan hubungan seks rambang dengan pelacur, berkahwin banyak, merogol, menganiaya sesiapa sahaja kerana nafsu seks yang melonjak-lonjak.
-Pesakit boleh memulakan pertengkaran dan bergaduh kerana mudah salah faham, terasa hati dan mudah marah.
-Pesakit boleh mendapat psikosis dan mempercayai perkara karut seperti percaya bahawa dirinya tuhan, raja, penyanyi terbilang dll . Pesakit juga boleh mendapat lain-lain tanda psikosis seperti pesakit skizofrenia (RUJUK SKIZOFRENIA)
Lonjakan emosi menyebabkan hubungan dengan orang lain terganggu dan kadang-kadang melibatkan proses perundangan.

Bagaimanakah rawatan pesakit Bipolar Disorder?
Rawatan Bipolar Disorder adalah menyeluruh berdasarkan prinsip biopsikososial dan spiritual
Rawatan juga bergantung kepada keterukan (severity) penyakit ini.

Pesakit yang mengalami penyakit yang serius
Pesakit yang mendapat episod manik yang serius perlu dimasukkan ke hospital . Diantara tanda-tandanya:
-merbahaya kepada diri sendiri ( cth: perasaan atau cubaan bunuh diri, tidak mahu tidur langsung, tidak makan dan minum sehingga kesihatan terjejas)
-merbahaya kepada orang lain ( cth: perasaan benci keterlaluan sehingga berniat mencederakan atau membunuh orang lain)
mempunyai tanda-tanda psikosis yang keterlaluan

Ubat-ubatan:
-Ubat mood stabilizer perlu untuk menstabilkan mood pesakit dan di beri sehingga pesakit benar-benar sembuh dan boleh berfungsi semula dengan baik. Contoh mood stabilizer adalah Sodium valproate ( Epilim), Lithium carbonate, carbamazepine dan lamotrigine
-Ubat antipsikotik (antipsychotic) boleh juga diberi untuk menangani episode manik dan psikosis . Antipsikotik seperti Olanzapine ( zyprexa) dan Quatipine (serequel) boleh juga bertindak sebagai mood stabilizer dan diberi sehingga pesakit benar-benar sembuh dan boleh berfungsi semula dengan baik .
-Ubat antidepressant perlu berhati-hati diberi kerana semasa episod kemurungan. Ia perlu diberi bersama mood stabilzer untuk mengelakkan ubat ini mencetus episod manik
-Ubat antianxiety perlu untuk menangani keresahan dan agitasi tetapi diberi untuk tempoh yang singkat
-Ubat sleeping pill di beri jika perlu untuk memudahkan pesakit tidur dan rehat dengan cukup tetapi untuk tempoh yang singkat.

Rawatan Psikososial :
-Berbincang cara penyelesaian masalah ( problem solving technique)
-Berbincang cara meluahkan dan menangani kemarahan ( anger management)
-Berbincang cara terbaik menangani stress ( stress management & coping skill)
-Mendapat penjelasan tentang penyakit, rawatan dan komplikasi (Psychoeducation)
-Perbincangan tentang menyelesaikan masalah kewangan dan masalah sosial lain melalui rujukan kepada agensi berkenaan

Pesakit yang mengalami episode manik yang ringan (hipomania) dan mempunyai sokongan keluarga yang baik boleh memilih untuk tidak dimasukkan ke hospital tetapi rawatan mood stabilizer masih penting dan bantuan psikososial dan psikoterapi diperlukan jika bersesuian.

Sumber Rujukan: Malaysian Psychiatric Association ( Practice Guideline ;Management of Bipolar Disorder )

Dengan SHAKLEE anda mampu mengurangkan tekanan/stress:


Thursday, June 6, 2013

Tips Umrah Bersama Anak Kecil

Assalamualaikum..

Pastinya ramai ibu yang terpinga-pinga dan 'blur' apakah persediaan sebenar yg harus dilakukan apabila telah merancang utk menunaikan ibadah umrah bersama anak kecil.. di sini saya ingin berkongsi pengalaman dgn ibu2 bapa2 yg sedang meng'google' utk mengetahui apakah persediaan yg patut mereka sediakan, sbb saya dulu pun begitu ..tp sekembalinya dr Tanah suci itu, membawa anak kecil tidak la sesukar yg dijangkakan :)

Pada Mac 2013 yg lalu, kami sekeluarga telah ke Tanah Suci..saya, suami, ibu saya dan juga 2 putera jantung hati berusia 3 thn & 2 thn dimana putera kedua saya ini menghidap sakit jantung kongenital (sejak lahir) Tetralogy of Fallot  yg dijangka tarikh pembedahannya adalah pada April 2013 yg lalu..keadaan saya ini pastinya lebih sukar kerana membawa anak yg sakit/berisiko tinggi kan? Tp percayalah, dgn kuasa Allah, doa dan tawakkal..semuanya menjadi mudah...syukur alhamdulillah..putera2 saya langsung tidak jatuh sakit sepanjang berada di Tanah Suci Makkah/ Madinah.

Tips Persediaan Sebelum Berangkat:

  1. Pastikan anak anda mendapat perlindungan insurans dan tahap antibodi yang kuat sebulan sebelum berangkat. Ambil supplement yg sesuai, pengalaman saya dgn Omega Guard Shaklee shj sudah mencukupi :)
  2. Latih anak anda solat berjemaah dirumah bersama2 suami sekurang2nya 1 kali sehari..anak2 saya 3 thn/ 2 thn sampai skrg dah tau masuk waktu Maghrib pasti hampar sejadah dah tutup tv xkisahlah upin/ipin tgh main ke, terus solat berjemaah bersama mama/papa :)
  3. Train anak ke Masjid/Surau ketika solat berjemaah/jemaah ramai supaya anak tidak takut dgn 'crowd' dan keadaan berhimpit2 yg bakal dilalui di Masjidil Haram nanti. 
  4. Latih jika anak hilang dlm 'crowd' harus panggil nama 'Mama!' kuat2 dan hafal nama mama/papa jika ditanya sekuriti nanti.
  5. Jika boleh, pilih jubah/hijab/ telekung yg warnanya berbeza dr jemaah lain..mcm saya kaler pink/purple, supaya anak senang detect mana satu mama dia di Masjidil Haram yg akan penuh dgn jemaah berpakaian hitam/putih nanti. Tak apa lain sikit dr org asalkan selamat bersama anak2.
  6. Dedahkan anak2 dgn channel tv al-Hijrah/ Ustaz Don/Indahnya Iman Astro Oasis dan laungan azan tv lebih dr segalanya supaya jiwa anak dekat dengan penciptanya. :)
...tips seterusnya akan saya sambung..tak sempat habiskan putera dah merengek nak susu..selamat malam ya ummi...



Tuesday, May 28, 2013

Penawar Endometriosis

Endometriosis adalah masalah kesihatan wanita yang berlaku apabila sel yang melindungi uterus membesar di kawasan lain di dalam badan. Hal ini mengakibatkan kesakitan, pendarahan yg tidak teratur, dan masalah kesuburan (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001913/)


Endometriosis ialah pertumbuhan sel dinding uterus yang abnormal, yang mana sel abnormal ini tumbuh pada organ lain.
Semasa cycle haid, ovari akan mengeluarkan hormon yang membuatkan dinding uterus menebal sebagai persediaan kepada pregnancy. Jika telur tidak disenyawakan dalan tempoh 24 jam, segala tisu dan darah itu akan dikeluarkan dari tubuh melalui period. Dalam masa yang sama, sel abnormal yang tumbuh pada organ lain tidak dapat dikeluarkan. Ia akan semakin berkembang dan menebal setiap kali kitaran haid berlaku.
Antara simptomnya ialah:
♥ sakit di bahagian uterus, lower abdomen dan pelvis sebelum dan semasa period
♥ sakit semasa hubungan kelamin
♥ darah period yang banyak termasuk darah beku dan tisu yang besar saiznya
♥ sakit semasa buang air kecil dan besar ketika period
♥ ketidaksuburan

Kerana pesakit Endometriosis selalu mengalami period yang heavy dan banyak, mereka selalunya mengalami iron-defiency anemia.
Wanita yang mempunyai cycle period yang pendek iaitu kurang dari 27 hari atau mengalami period lebih dari seminggu berisiko menjadi pesakit Endometriosis.
Di bawah ini ialah program nutrisi boleh membantu mengawal Endometriosis pada peringkat awal.

SANGAT PENTING

♥ Vitamin E. 200IU sehari. Membantu dalam menyeimbangkan hormon.
♥ Alfalfa. 200mcg sehari. Diperlukan untuk pembekuan darah.
PENTING JUGA
♥ GLA Complex. 1500mg sehari. Membantu dalam menstabilkan hormon dan keseimbangan prostaglandin.
♥ Vita-Lea with iron. Penting jika mengalami Anemia.
♥ B-Complex. Untuk produktiviti sel darah dan keseimbangan hormon. Mengurangkan stress dan diperlukan dalam fungsi adrenal. Membantu tubuh mengeluarkan lebihan air.
♥ Vitamin C. Penting untuk proses penyembuhan.
♥ Zinc. Untuk membaiki tisu dan fungsi imun.

DOs and DONTs untuk PESAKIT ENDOMETRIOSIS
● Banyakkan makan ulam dan salad termasuk soya (50% dari diet harian). Makan produk whole-grain, bukannya refined.
● Elakkan alkohol, caffeine, lemak haiwan, butter, produk tenusu, makanan berminyak dan bergoreng, fast food, daging, ayam ternak (kecuali organik dan dibuang kulit), garam, gula.
● Puasa selama 3 hari setiap bulan, sebelum bermula period. Banyakkan minum jus buah tanpa gula.
● Gunakan hot pad dan tuam pada perut untuk mengurangkan sakit.
● Exercise setiap hari

Kajian menunjukkan, kumpulan wanita pesakit stage 3 dan 4 Endometriosis yang mengamalkan cara hidup sihat disamping mengambil suplemen, keadaannya bertambah pulih dan baik berbanding kumpulan lain.


Dengan Shaklee:

Hangatkan Kembali Malam Pertama Anda

Masalah 'dingin' untuk bersama adalah sesuatu yang perlu ditangani demi kerukunan rumah tangga. Jangan pula ada kaum isteri yang membiarkan masalah ini tanpa diselesaikan kerana malu dan memandang perkara ini sebagai remeh dan bukan masalah besar dalam rumah tangga. Antara faktor yang menyebabkan HUBUNGAN CINTA semakin pudar dan 'dingin' antaranya kerana kehamilan, kelahiran, perubahan hormon dan stress serta sibuk dengan tugasan pejabat dan anak-anak. Masalah keputihan juga turut dijadikan alasan dan mematikan 'mood' suami serta rasa rendah diri untuk tampil menawan bersama suami.

Jom lakukan sesuatu untuk menyemarakkan lagi hubungan kasih sayang antara suami dan isteri:

Vitamin E Complex 

Peranan Kepada Suami 
  • Lebih tenaga seksual
  • Ereksi yang lebih lama
  • Libido yang lebih kuat
  • Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
Peranan Kepada Isteri
  • Lebih tenaga seksual
  • Lebih mudah terangsang
  • Libido yang lebih kuat
  • Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
  • Untuk menstabilkan hormon seks dan kewanitaan terutama bagi ibu yang menyusu dan mempunyai kandungan hormon prolaktin (hormon menyusu) yang tinggi

Alfalfa Complex ( dikenali juga sebgai Kacip Fatimah Shaklee )
  • membantu mengurangkan masalah keputihan
  • mengurangkan masalah 'kering' ketika bersama
  • memberikan orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
  • membantu detoks dan mengurangkan masalah sembelit
Dengan Shaklee:

Monday, May 27, 2013

Ketahui tentang Gout


Penyakit Gout merupakan satu bentuk arthritis yang disebabkan oleh hyperuricemia. Hyperuricemia ditakrifkan sebagai aras plasma urate (asid urik) melebihi 420 μmol/L (7.0 mg/dL); hyperuricemia adalah ciri-ciri utama gout dan pasti ada bagi penyakit gout walaupun aras asid urik yang tinggi tidak semestinya bererti seseorang itu akan mengidap penyakit gaut.


GOUT memang sudah sebati dikaitkan sebagai penyakit lelaki dan ia jarang sekali berlaku kepada wanita. Jika ada pun, kemungkinan berlaku hanyalah selepas wanita mengalami menopaus.
Apabila gout menyerang, kaki akan menjadi bengkak, panas dan amat sakit hingga ada sesetengah pesakit tidak boleh berjalan. Malah, kesakitan ini boleh berlanjutan beberapa hari dan hanya hilang dengan pengambilan ubat.
Gout mula dikenal pasti lebih 2,000 tahun dulu dan dikatakan antara penyakit tertua. Dulunya ia dipanggil penyakit orang kaya lantaran ia dikaitkan dengan pengambilan makanan dan minuman yang terlalu banyak khasiat.
Ia adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin (protein); berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.
Pemendapan asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.
Menurut Perunding Pembedahan Ortopedik dan Trauma, Dr Robert Penafort, punca sebenar masalah metabolik masih belum diketahui bagaimanapun individu yang menghidap kencing manis, obesiti dan sakit buah pinggang juga berisiko mendapat gout.
Aras asid urik yang tinggi dikaitkan dengan usia, obesiti, type IV hyperlipidaemia, diabetes mellitus, ischaemic heart disease dan hypertension. Kadang kala, seseorang itu mewarisi kecacatan genetik dari keluarga mereka.
Tisu lembut
Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat; asimptomatik (tiada simptom), akut, interkritikal dan kronik. Dalam kes akut, simptom gout berlaku secara cepat dan tiba-tiba; biasanya hanya menyerang tisu lembut pada beberapa sendi.
Manakala bagi peringkat kronik, serangan gout boleh berlaku berulang-ulang yang dipanggil polyarticular gout. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki berubah bentuk. Ada juga yang mungkin menghadapi masalah kaki bengkak, merah, panas dan demam.

Pengumpulan asid ini boleh dilihat melalui kulit akibat pembentukan bonjolan kecil yang dipanggil tophi. Pada keadaan yang lebih serius, tophi yang terlalu besar mungkin pecah dan mengeluarkan bahan seperti kapur.

“Selain kaki, gout juga boleh berlaku pada anggota badan yang lain seperti buku lali, lutut, tangan dan pergelangan tangan. Kesakitan boleh berlanjutan antara lima hingga 10 hari mengikut keadaan pesakit. Sendi yang diserang gout akan bengkak, merah dan panas."

“Secara semula jadi asid urik akan larutkan dalam darah dan disingkirkan daripada badan melalui air kencing. Adakalanya badan menghasilkan terlalu banyak sehingga ia berkumpul menjadi kristal berbentuk jarum pada sendi atau tisu sekelilingnya menyebabkan sendi bengkak dan sakit,” katanya.

Bagaimanapun, bukan semua sakit sendi disebabkan kristal asid urik kerana pemendapan kalsium pirofosfat dihidrat juga boleh menyebabkan kesakitan pada pergelangan kaki, lutut dan pergelangan tangan — yang dipanggil gout palsu atau pseudogout.

Tanda-tanda

Ciri-ciri klasik adalah sakit melampau ( excruciating pain ) yang mengejut biasanya bermula hanya pada satu sendi, terutamanya ibu jari kaki (75% daripada serangan pertama adalah sendi metatarsal-phalangeal pertama).



Gout juga biasa dikaitkan dengan tabiat pemakanan tidak sihat dan seimbang. Walaupun begitu, dalam sesetengah kes ia boleh diwarisi, terutama individu yang tiada enzim untuk membuang asid urik.


Dengan Shaklee:




Tips Mudah Faham Simpan Stok Susu Ibu dan Peraturan..


Dengan Shaklee Set Susu Ibu: